The Orb (live) @ Control 04.10.2013

null

* THE ORB – Adventures Beyond the Ultraworld si UFOrb live!

* Steaua De Mare & Future Nuggets All Stars

* Bogman & Mugur

* Cliza & Stutz – sala mica

Biletele costa 45 de lei si se gasesc la club si pe www.easytickets.ro

———————————————————————————————————————

In weekendul 4-5 octombrie, clubul Control implineste 5 ani de existenta. Invitatii speciali ai aniversarii, vinari 4 octombrie, sunt legendarii britanici The Orb, care isi intrerup turneul de aniversare a 25 de ani de activitate pentru prima vizita in Romania, ocazie cu care vor canta live primele doua albume, influentele The Orb’s Adventures Beyond The Ultraworld si U.F.Orb.

The Orb sunt creditati ca inventatorii genului “ambient house” si principalii “responsabili” pentru popularizarea lui, albumul U.F.Orb ajungand in 1992 numarul 1 in UK.

Titulatura The Orb se invarte in jurul numelui lui Alex Paterson (Dr. Alex Paterson), singurul component permanent al grupului.Paterson a lucrat ca “roadie” pentru Killing Joke in anii ’80 si a inceput sa fie influentat catre sfarsitul decadei de explozia Chicago-house-ului in UK. In primele inregistrari sub numele The Orb, Paterson l-a avut alaturi pe Jimi Cauty (faimos ca fiind jumatate din KLF). Formula castigatoare a fost scaderea ritmului  in Chicago-house-ul clasic, adaugarea synth-urilor si efectelor inspirate din pionierii ambient-ului, Brian Eno si Tangerine Dream, precum si a sample-urilor vocale obscure in loop. In acceasi perioada Paterson si-a inceput cariera de DJ in Londra, fiind recrutat de catre Paul Oakenfold pentru a se ocupa de Land Of Oz, camera de chill-out  a clubului sau, Heaven.

La inceputul anului 1990, Dave Steward i-a rugat pe Paterson si Cauty sa-i remixeze single-ul “Lily Was Here”. Piesa a ajuns in UK Top 20 si a devenit la fel de populara ca originalul. De aici a pornit o avalansa de remix-uri pentru trupe precum Depeche Mode, Primal Scream, Yello, Erasure, care a continuat pana in 1992 cand Paterson a inceput sa se concentreze exclusiv pe albumele proprii.

Alex paterson si Jimmy Cauty au inceput sa inregistreze un album in perioada 1989-1990, dar cei doi s-au despartit in aprilie 1990, in special din cauza temerii lui Paterson ca The Orb ar putea fi considerat mai mult un proiect marginal al KLF decat unul original.

Paterson a inceput sa lucreze cu Youth (de la Killing Joke) la  “Little Fluffy Clouds”, incorporand in piesa o tema a lui Steve Reich.

In aprilie 1991 in sfarsit apare primul album, The Orb’s Adventures Beyond the Ultraworld, album dublu primit entuziast de critica si ajungand in Top 30 in UK.

In Iunie 1992, single-ul “Blue Room” ajunge in British Top Ten iar in iulie apare al doilea album,  U.F.Orb.

Lui Paterson i se alatura Thomas Fehlmann, un nume important pe scena electronica germana, membru al trupelor cult underground Palais Schaumburg si Sun Electric.

Alaturi de Thomas Fehlmann se va prezenta Dr. Alex Paterson si la Control vineri, sustinuti cu live visuals & lights de catre Gary Oldknow.

Activitatea The Orb continua pana in zilele noastre, notabile fiind si niste  colaborari exceptionale, cu David Gilmour, chitaristul Pink Floyd si Youth, basistul Killing Joke, pe albumul Metallic Spheres din 2010, precum si ultimul album, More Tales From The Observatory, featuring legendarul Lee Scratch Perry.

Alaturi de The Orb va urca pe scena vineri colectivul Steaua de Mare @ Future Nuggets Crew, cea mai fresh si originala aparitie locala a ultimei perioade.

In componenta Bogdan Stoian (violin, synths), Horațiu Șerbănescu (keyboards, electric piano), Andrei Dinescu (guitar, percussion, violin), Eugen Imecs (drums, percussion) and Ion Dumitrescu (bass, drum-machines, synths) Steaua de mare a lansat primul album in mai, album care va fi disponibil se pare si la Control, pe vinil.

Reclame

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: